Öncelikle size bir kaç pratik bilgi vermek isterim. Ben yaptığım android uygulamalarının hepsinde birinci öncelikli dil olarak İngilizce dilini seçtim.  Çünkü yaptığınız uygulamayı dünyanın her yerinde insanlar indirecektir. Tabiki çoğu türkçeyi bilmiyordur. Bu yüzden programı kullanmamaları olağandır. Ama İngilizce olursa insanların kullanma olasılığını arttırabilirsiniz. Şimdi İngilizce yaptık ve google playde İngilizce olarak açıkladık. Şimdi de şöyle bir sorunumuz var. Türk kullanıcılar uygulamanızı indirdiğinde İngilizce olduğunu gören bir çoğu programı silecektir. Onun için ise asıl konumuza geçiyoruz. Android Studionun çok güzel bir yanı ise şudur. Kullandığınız resource dosyalarını yani res içindeki dosyaları oluşturup -tr yazdığınızda Türkiye'den giriş yaptığınızı anlayıp -tr uzantılı kaynak dosyalarınızı açar.

Resimler üzerinden açıklama yapacağım.

 

İlk önce res klasörü üzerinde sağ tıklayıp New ve sonra Android resource directory seçeneğine tıklıyorsunuz.

 

 

Directory Name kısmına values-tr yazıp, Resouce Type kısmından values seçerek ok butonuna basıyorsunuz. Daha sonra values-tr klasörü içerisine strings.xml dosyasını oluşturacağız.

 

 

Values-tr klasörü üzerinde sağ tıklayıp New ve daha sonra Values resource file seçeneğini seçiyoruz.

 

 

Açılan pencerende strings yazıp OK butonuna basıyoruz. Dil dosyamızı oluşturmuş olduk. Zaten Türk bayrağını yanında göreceksiniz. Aşağıdaki resimdeki gibi.

 

 

Şimdi anlamanız için biraz açıklayayım. Uygulama çalıştığında Türkiye dışında başka biryerden bağlanıyorsanız default olarak values klasörü altındakiler çalışacaktır. dimens.xml, string.xml, style.xml dosyaları çalıştırılacaktır. Eğer Türkiyeden bağlanıyorsanız values-tr klasöründeki strings.xml çalıştırılacaktır. dimens.xml ve style.xml olmadığı için onlar default yani values altındakiler çalışacaktır.

Şimdi son olarak default yani values altındaki strings.xml dosyasını açacaksınız. Hepsini seçin (CTRL-A) daha sonra kopyalayın(CTRL-C).  Bizim oluşturduğumuz values-tr klasörü içindeki string.xml dosyasını açıp içindekileri silin. Kopyaladığımız yazıları buraya yapıştırın(CTRL-V). Şimdi İngilizce gördüğünüz yazıların yerine türkçe yazıları yazıp çalıştırabilirsiniz.

Eğer ki programınızı Türkçe hazırladınız. İngilizce dil dosyası yapmak istiyorsunuz. O zaman value-en olarak aynı işlemleri uygulayacaksınız. İtalyanca yapmak isterseniz values-it yapacaksınız.


En son olarak şunu da hatırlatmak isterim. Farklı çizimler kullanacaksanız drawable-tr yapıp farklı resimleri kullanabilirsiniz. Aynı şekilde layout-tr yapıp farklı yerlerden girenler için farklı layout hazırlayabilirsiniz.  menu-tr, raw-tr  kısacası res klasörü içindeki her şeyi farklı dilde kullanabilirsiniz.

Yorum ekle


Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
01299964
Bugün
Ay
Toplam
267
5994
1299964

Your IP: 34.231.180.210
2024-09-20 15:05