İnternette bir çok web sitesi hizmet vermektedir. Her web sitesi için arka planda bir çok resim, text, php, xml vb. gibi dosyalar ve bunları içeren klasörler bulunmaktadır. O dosyalar sayesinde biz bir web sayfasını olduğu şekilde görmekteyiz. Sitemizin altındaki dosyalara ve ya klasörler normalde arama çubuğuna uzantısını azdığımızda liste şeklinde görünmektedir. Ama bu bir web sitesi için güvenlik sorunu oluşturmaktadır. Sonuçta bu web sitemizin atında basit bir resim olduğu gibi sitemizin ayarlarını içeren dosyalarda tutulmaktadır. Yabancı kişilerin bu dosyalara ulaşmasını engellemeliyiz. 

 Dosya Dizin gizleme

 

Dosya - Dizin Listelemeyi Kapatmak (Joomla, Wordpress vb)

Listelemeyi kapatmak için .htaccess dosyamızın içerisine bir komut eklemeliyiz. web panelimizden web dosyalarımızın bulunduğu public_html klasörüne giriyoruz. Bu klasör içerisinde .htaccess dosyasını açıyoruz. Daha sonra bu dosya içerine aşağıdaki kod satırını yazıyoruz.

Options All -Indexes

Bu kodu yazdıktan sonra kaydedip kapatıyoruz. Yani web üzerideki .htaccess dosyamıza bir satırlık bir kod ilave etmiş oluyoruz. Şimdi birisi tarayıcıda (Chrome, Microsot Edge, Mozilla vb.) herhangi bir klasörü arama yaptığı zaman klasöre ulaşım izni olmayacağı için 403 hata sayfasıyla karşılaşacaktır. Kullanıcının hata sayfalarını görmesini istemiyorsak hata sayfalarını istediğimiz bir sayfaya yönlendirme yapabiliriz. Aşağıdaki şekilde hata sayfalarını kendi anasayfanızı yazarak tüm hataları anasayfanıza yönlendirme yapabilirsiniz. 403 hatası alınan sayfaları  yönlendirmek isterseniz diğer hata kodlarını yazmadan sadece o kodu yazarak yapabilirsiniz. 

 

Web Hata Sayfalarını Yönlendirme

# BEGIN Error Pages
ErrorDocument 400 http://ilkerdanali.com
ErrorDocument 401 http://ilkerdanali.com
ErrorDocument 402 http://ilkerdanali.com
ErrorDocument 403 http://ilkerdanali.com
ErrorDocument 404 http://ilkerdanali.com
ErrorDocument 405 http://ilkerdanali.com
ErrorDocument 406 http://ilkerdanali.com
ErrorDocument 407 http://ilkerdanali.com
ErrorDocument 408 http://ilkerdanali.com
ErrorDocument 409 http://ilkerdanali.com
ErrorDocument 410 http://ilkerdanali.com
ErrorDocument 411 http://ilkerdanali.com
ErrorDocument 412 http://ilkerdanali.com
ErrorDocument 413 http://ilkerdanali.com
ErrorDocument 414 http://ilkerdanali.com
ErrorDocument 500 http://ilkerdanali.com
ErrorDocument 501 http://ilkerdanali.com
ErrorDocument 502 http://ilkerdanali.com
ErrorDocument 503 http://ilkerdanali.com
ErrorDocument 504 http://ilkerdanali.com
ErrorDocument 505 http://ilkerdanali.com
# END Error Pages

 

Sonuç olarak bu şekilde siteniz wordpress ise wp-admin gizleme , wp-content gizleme, wp-include gizleme gibi sizin için önemli olan içeriklerinizi gizlemiş olacaksınız. Wordpress dosya ve dizin gizleme işlemi de joomla dosya ve dizin gizleme işlemi de aynı şekilde yapılmaktadır. Yapılan index of aramalarına da sitenizi kapatmış olacaksınız. SEO açısından siteniz daha iyi konuma gelecektir.

301 Yönlendirme nedir?

301 yönlendirmesi web sitelerinden sayfaların kalıcı olarak yönlendirilmesi için kullanılmaktadır. Bu yönlendirme bir web sitesinin bir sayfasından başka bir web sayfasına olabilir. Site isminin başında www yazısının görülmesi veya görülmemesi şeklinde yönlendirme olabilir veya http protokolünden https protokülüne yönlendirme olabilir. Sayfa yönlendirmelerinden 301 yönlendirmesi kalıcı yönlendirmedir, 302 yönlendirmesi ise geçici yönlendirmedir. Analytics sitelerinde Tekrarlanan Ana Bilgisayar Adları şeklinde hatalar gördüğünüzde bu durumda 301 yönlendirmesi yapmalısınız.

www yönlendirme 

 

Yönlendirme Nasıl Yapılır?

Sayfa yönlendirmelerini kalıcı olarak yapabilmemiz için 301 yönlendirmesini yapacağız. Eğer hosting sisteminiz Apache Server ile çalışıyorsa dizininizin altında .htaccess dosyasında düzenlemeler yapacağız. Eğer yok ise Text Editor programları ile örneğin Notepad ile htaccess.txt olarak bir dosya kaydedersiniz  ve sonra .txt dosyasını silersiniz. Dosya ismini .htaccess şekline getirirsiniz.  Daha sonra 301 yönlendirme kodlarımızı bu .htaccess dosyası içerisine yazacağız. Eğer klasöre yazma yetkiniz yoksa hosting dizini içerisindeki .htaccess dosyasına sağ tıklayıp dosya izinlerinden yazma izni verebilirsiniz veya sayısal izini 644 yapabilirsiniz. Dikkat edin dizininizde .htaccess.txt dosyası da olabilir kodları buraya yazmıyoruz.

 

 "Joomla SEF URLs by Artio" bileşenini joomla sitemize kurduktan sonra tüm sayfalarımızın altında bu eklenti çıkmaktadır. Bu eklentiyi silmek şu adımları izleyebilirsiniz. public_html ana dizini içerisinden components-->com_sef-->joomsef.php dosyasını açınız. CTRF+F tuşunu kullanarak dosya içerisinden cacheBuf2 yazısını arayınız. Aşağıdaki gördüğünüz kısımları siliniz.

$cacheBuf2 = 

        '<div><a href="http://www.artio'.

        '.net" style="font-size: 8px; v'.

        'isibility: visible; display: i'.

        'nline;" title="Web development'.

        ', Joomla, CMS, CRM, Online sho'.

        'p software, databases">Joomla '.

        'SEF URLs by Artio</a></div>';

 

Artık sitenizin altındaki sayfalardan yazının silindiğini göreceksiniz. 

      SEF - Search Engine Friendly(arama motoru dostu url)  olarak tanımlanmaktadır.  SEO -Search Engine Optimization(arama motoru optimizasyonu) için önemlidir. Google gibi arama motorlarında sitenizin sıralamasını etkilemektedir.

     Burada Joomlanın bir eklentisi olan ARTIO JoomSEF bileşeninin kurulumunu anlatacağım. ARTIO JoomSEF bileşenini indirmek için tıklayınız. Bileşeni joomla sitemize kuruyoruz.  Sonra “administrator/components/com_sef” dizininde bulunan “configuration.php” dosyasının CHMOD izin ayarlarını 777 yaparak tüm izinleri vermiş oluyoruz. Sonra ise public_html içerisinde bulunan .htaccess dosyamızı açarak aşağıdaki kodları ekliyoruz. 

RewriteEngine On 
 
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
 
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
 
RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/index.php
 
RewriteCond %{REQUEST_URI} (/|\.php|\.html|\.htm|\.feed|\.pdf|\.raw|/[^.]*)$ [NC]
 
RewriteRule (.*) index.php
 
RewriteRule .* - [E=HTTP_AUTHORIZATION:%{HTTP:Authorization},L]
 
RewriteCond %{QUERY_STRING} mosConfig_[a-zA-Z_]{1,21}(=|\%3D) [OR]
 
RewriteCond %{QUERY_STRING} base64_encode.*\(.*\) [OR]
 
RewriteCond %{QUERY_STRING} (\<|%3C).*script.*(\>|%3E) [NC,OR]
 
RewriteCond %{QUERY_STRING} GLOBALS(=|\[|\%[0-9A-Z]{0,2}) [OR]
 
RewriteCond %{QUERY_STRING} _REQUEST(=|\[|\%[0-9A-Z]{0,2})
 
RewriteRule ^(.*)$ index.php [F,L]

01299928
Bugün
Ay
Toplam
231
5958
1299928

Your IP: 34.231.180.210
2024-09-20 14:12