Halk Eğitim Merkezi Görsel Programla Kursu Sınav Soruları
Halk Eğitim Merkezi kursları içerisindeki 248 Saatlik Görsel Programlama kursundaki 9 modülden oluşan sınav sorularını indirmek için tıklayınız.
Halk Eğitim Merkezi kursları içerisindeki 248 Saatlik Görsel Programlama kursundaki 9 modülden oluşan sınav sorularını indirmek için tıklayınız.
Standart bilgisayar kullanıcısının yani profesyonel herhangi bir alanda çalışmadan sadece bilgisayarda temel özellikleri kullanan bir kullanıcının bilgisayarında bulunması gereken temel programların neler olduğunu en baştan başlayarak açıklayacağım. Sıfırdan alınan bir bilgisayarı kurarken veya kendi bilgisayarınıza format atarken gerekli olan en iyi yazılım programlarını seçerek buradan paylaşacağım. İsterseniz hemen indirip kullanmaya başlayabilirsiniz.
Makale sonunda aşağıdaki soruların yanıtları hakkında bilgi edinmiş olacaksınız.
Bilgisayara formattan sonra yüklenecek programlar nelerdir?
Her yeni bilgisayarda olması ve yüklenmesi gereken programlar hangileridir?
Kurulumun ilk başında bilgisayara format atmak için işletim sisteminizin olması gerekmektedir. Bunun için herhangi bir Windows'un sürümünü ( Windows10, Windows8.1, Windows7 vb) veya Linux sürümlerinden birini (Ubuntu, Pardus, Debian, Suse, Fedora vb.) kullanabilirsiniz. Cihazınıza format atabilmek için formattan önce bir format flash belleğine veya bir format CD sine sahip olmanız gerekmektedir. Format flash belleği oluşturabilmek için bir kaç tane küçük program vardır. Bunlar ile işletim sisteminin kurulum dosyalarını göstererek format atılabilir bir flash bellek oluşturabilirsiniz. Aynı flash bellek içerisine hem Windows10, hem Windows7 hem de Linux işletim sistemlerini kurabilirsiniz. Aşağıda yer alan ücretsiz yazılımları kullanarak hızlı bir şekilde daha kolay format flash belleği oluşturabilirsiniz.
Universal USB Installer 1.9.7.8 indir
WinSetupFromUSB 1.9 indir
Bilgisayarınıza ilk yüklenecek programlar içinde işletim sistemleri gelmektedir. Burada Windows10 ve Windows7 işletim sistemlerinin ISO dosyalarını indirebilirsiniz. İşletim sistemleri katılımsız ve x86, x64 olarak her sürümü içermektedir. Yani AIO (All In One) sürümüdür. İstediğiniz kurulumu yaptıktan sonra son olarak mutlaka güncelleştirmeleri yüklemelisiniz. Bu şekilde bilgisayarınızı önemli açıklardan korumuş olursunuz.
Windows 7 AIO indir
Windows 10 AIO indir
Günümüzde Sosyal Medyada, web sitelerinde, blog sayfalarında yazılan yazılar ile beraber kaliteli resim kullanıldığında etkileşimin daha fazla olduğu araştırmalar ile tespit edilmiştir. Kullanıcılar Yüksek Kaliteli ve Ücretsiz Stok Fotoğraf arayışına girmektedir. İnternetten rastgele indirerek kullandığınız fotoğraflar yüzünden lisans problemleri yaşamanız olasıdır. Kaliteli fotoğrafları stok web sitelerinden belirli bir ücret karşılığında satın alarak izinleri çerçevesinde kullanmanızda mümkündür. Bu stok fotoğrafları tamamen ücretsiz paylaşan şirketler ve topluluklar da vardır. Bazı web siteleri içeriklerin tamamen ücretsiz şekilde kullanıma sunmaktadır. Bizde yazımızda bu web sitelerinin içlerinden en kaliteli olanlarını inceleyeceğiz. İncelemeden önce birkaç terim hakkında kısaca bilgi verelim.
Stok fotoğraf, genellikle belirli kullanımlar için lisanslanan fotoğrafların temin edilmesidir. Fotoğrafçılığın gelişmesiyle beraber fotoğrafları stoklayarak bu fotoğraflara kullanım hakları veren kuruluşlar oluşmuştur. Bu kuruluşlar fotoğrafları kullanıcılardan alıp satarlar ya da kullanıcıların fotoğraflarını kendi internet sitelerine yüklemelerini sağlarlar ve satışı gerçekleştiğinde belirli bir komisyonunu kullanıcıya aktarırlar. Bu sitelere üye olarak kullanım koşullarına göre çalışabilirsiniz. Bu şirketlerden en fazla tanınanları depositphotos, shutterstock, iStockphoto, Adobe Stock, dreamstime
Bazı firmalar kendi izinlerini de oluşturmak ile beraber birçoğu standart izinleri kullanmaktadır. Standart izin çeşitlerini kısaca açıklayalım.
Creative Commons, ücretsiz yasal araçlar aracılığıyla yaratıcılık ve bilginin paylaşılmasını ve kullanılmasını sağlayan kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Herhangi bir atıf olmaksızın her türlü kullanıma izin vermekten yalnızca belirli kullanımlara izin vermeye ve değişiklik yapmamaya kadar değişen çeşitli Creative Commons lisansı türleri vardır.
Bu lisansa sahip fotoğrafları şirket veya bireysel olarak izin istemenize gerek kalmadan kullanabilir, düzenleyebilir ve yayımlayabilirsiniz.
Creative Commons With Attribution nedir?
Bu lisansa sahip fotoğrafları kullanabilmeniz için fotoğraf sahibinin ismini kullandığınız yerde belirtmeniz gerekmektedir.
Kamu malı olan eserler, telif hakları sona ermiş, kaybedilmiş veya uygulanamaz olan eserlerdir. İnternette bir şey bulmak, kamu malı olduğu anlamına gelmez.
Telif ücreti içermeyen görseller mutlaka ücretsiz değildir. Çoğu durumda, görseli kullanma haklarını elde etmek için tek seferlik bir ücret ödemeniz gerekir. O zaman istediğiniz kadar kullanabilirsiniz. Yalnızca "telifsiz" ifadesindeki "ücretsiz" ifadesi, her kullandığınızda görselin sahibine telif ücreti ödemeniz gerekmediği anlamına gelir.
Bruno ve Ingo Joseph ile Alman teknoloji odaklı ikiz kardeşlerin buluşu olan Pexels, sanatçılar tarafından gönderilen veya diğer ücretsiz fotoğraf sitelerinden eklenen yüz binlerce telif gerektirmeyen stok görsel sunan ücretsiz bir stok fotoğraf toplayıcıdır. Mayıs 2019'da Pexels, Canva tarafından satın alındı. Pexels ücretsiz stok görseller içerisinde en kalitelilerinden biridir. Oldukça geniş bir içeriğe sahiptir. Sitedeki tüm resimleri Creative Commons Zero (CC0) lisansına sahip yani sitedeki tüm fotoğrafları kurumsal ve kişisel tüm ihtiyaçlarınız için kullanabiliyorsunuz. Ücretsiz stok videoları da içermektedir. Tüm fotoğraflar güzel bir şekilde etiketlenir, aranabilir ve ayrıca keşfetme sayfaları aracılığıyla keşfedilmesi kolaydır. Üye olmadan da resimleri indirmenize olanak sağlar. Bu web sitesi kaliteli ve özgün resim arayanların ilk başvurduğu adrestir.
Pixabay, bilgisayar teknolojisi uzmanları Hans Braxmeier ve Simon Steinberger tarafından kurulmuş ücretsiz bir stok fotoğraf sitesidir. Mayıs 2019'da Canva tarafından satın alındı. Ücretsiz kaliteli fotoğraf siteleri içerisinde en iyilerinden biridir. Farklı ölçülerde indirme imkanı sağlamaktadır. Pixabay 'daki görseller Creative Commons Zero (CC0) lisansına sahiptir.
Unsplash, ücretsiz yüksek çözünürlükte fotoğraflardan oluşan geniş bir koleksiyon sunar. Stok fotoğraflar için en iyi kaynaklardan biri haline gelmiştir. Unsplash ekibi, yeni gönderimleri tarar ve ana sayfalarında en iyi fotoğrafları sunar. Tüm fotoğraflar Unsplash Ticari projelerde herhangi bir nitelik gerektirmeden (tıpkı bir Creative Commons Zero gibi) ancak görüntü derlemeyi yasaklayan kendi özel lisanslarına sahiptirler.
CCTV IP Default Password (CCTV IP Giriş Şifreleri) uygulamamı kullanan arkadaşlar için uygulama tanıtımını yapacağım. Uygulama kamera, dvr cihazı vb. aygıtların ip adreslerini kullanıcı isimlerini ve varsayılan şifreleri içermektedir.
Uygulamayı indirmek için tıklayınız.
CCTV IP Giriş Şifreleri uygulamasını kısaca tanıtmak gerekirse; bu uygulama tüm CCTV ve IP kamera cihazlarının fabrika ayarları şifreleri listesinin bir arada tutulduğu uygulamadır. Unuttuğunuz cihazın modeliyle varsayılan kullanıcı adı, şifre ve ip adreslerini ( default admin username and password ip address ) öğrenebilirsiniz.
Eğer ilk kurulum şifrelerini değiştirdiyseniz bu uygulama ile şifreyi öğrenemezsiniz. Fabrika ayarına getirip sonra denemeniz gerekmektedir. Uygulama tüm kamera bilgilerini bir liste şeklinde tutmaktadır. Bu şekilde tüm bilgiler tek bir kaynakta bulunmaktadır. Tek tek aramak zorunda kalmazsınız. Kullanımı oldukça kolay ve pratiktir. Kullanıcıların isteklerini göze alarak uygulamayı geliştirmekteyim. İsteklerinizi bana ulaştırabilirsiniz.
Bir kullanıcının isteği üzerine son güncelleme ile uygulamayı kullananlar kendi kamera bilgilerini ekleyebilirler, tüm kamera bilgilerini değiştirebilirler ve isterlerse silebilirler.
Kamera bilgileri belirli aralıklarla güncellenmektedir.
Desteklenen şirketlerden bir kısmı aşağıdakilerdir;
3xLogic, ACTi, Aircam, Amcrest, American Dynmics, Appro, Arecont Vision, AvertX, Avigilon, Axis, Beward, Basler, Bosch, Bosch, Brickcom, Canon, CBC Ganz, Cenova, Cisco, CNB, Costar, Dahua, Dahua, Digital Watchdog, DRS, Dunlop, DVTel, DynaColor, FlexWatch, FLIR, Foscam, GeoVision, Grandstream, GVI, Haikon, Hanwha, HIKVision, Honeywell, IndigoVision, Intello, Interlogix, IPEYE, IOImage, IPX-DDK, IQInvision, JVC, Longse, Lorex, LTS Security, March Networks, MATRIXtech, Merit Lilin Camera, Merit Lilin Recorder, Messoa, Microdigital, Mobotix, Northern, Novicam, Oncam, Panasonic, Panasonic, Pelco, PiXORD, Polyvision, Q-See, QVIS, Reolink, Rivatech, Samsung, Samsung, Sanyo, Scallop, Sentry360, Sony, Space Technology, Speco, Speco, StarDot, Starvedia, Sunell, SV3C, Swann, Tiandy, Toshiba, Trendnet, Telexper, UDP, Ubiquiti, Uniview, Verint, Videocomm, VideoIQ, Vivotek, W-Box, Wodsee
Uygulamada kameralar listeli şekilde verilmiştir. Listedeki herhangi bir kameraya tıkladığınızda alt liste açılacak ve kamera ile ilgili bilgiler bu listede yer alacaktır. Admin username and password, ip address bilgileri görüntülenir.
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü birçok Alan, Dal ve derslerde değişikliğe gitmiştir. Eskiden olduğu gibi değil sistem tamamen değişmiştir. Daha önceden piyasadaki paydaşlar kendi alanında uzmanlaşan öğrenciler isterken şu an her alanda biraz bilgi düzeyine sahip öğrenciler aramaktadır. Özel sektörün istekleri, gelişen teknoloji ve eğitim ile beraber Mesleki Eğitim alanlarındaki bazı dallar ve derslerde değişikliğe gidilmiştir. Alan dalları azaltılmış hatta bazı alanlar farklı Genel Müdürlüklere kaydırılmıştır. Bu alanlardan birisi de Bilişim Teknolojileri Alanı olmuştur.
Yapılan en güzel değişikliklerden biri de Mesleki Eğitime gelen öğrencilerin 9. sınıf itibariyle bölümlerini seçerek eğitimlerine bölümlerinden devam etmeleri olmuştur. Gelen öğrenci direkt olarak eğitime bölümde başlayacağı için bu bölümünü sevmesi ve disiplin açısından olumlu olacaktır.
Meslek Lisesi öğrencileri 12. sınıfta 3 gün staja giderken MESEM öğrencileri 4 gün staja gideceklerdir.
Bilişim Teknolojileri Alanı 4 Dal iken (Veri Tabanı Programcılığı, Ağ İşletmenliği, Web Programcılığı, Bilgisayar Teknik Servisi) şu anki yapılan değişiklik ile 2 dala indirilmiştir.
Bu dallar;
olarak belirlenmiştir.
Dersler çağımıza göre yenilenmiş ve dersler büyük ölçüde değişmiştir. Bu bilişim teknolojileri alanı açısından oldukça sevindiricidir. Bilişim Teknolojileri alanı en hızlı değişen ve gelişen bölümlerden birisidir. Dersler 9. sınıfta iki dal içinde aynıdır. 9. sınıftan sonra Robotik Kodlama dersi hariç tamamen zorunlu dersler iki dalda farklıdır.
9. sınıfta okunacak 11 saat zorunlu dersler; Mesleki Gelişim Atölyesi (2 Saat), Programlama Temelleri (4 Saat), Bilişim Teknolojilerini Temelleri (3 Saat), Bilgisayarlı Tasarım Uygulamaları (2 Saat).
5 Saat Seçmeli derslerden seçilecektir.
10. sınıfta 13 saat zorunlu dersler; Nesne Tabanlı Programlama (10 Saat), Robotik Kodlama (3 Saat)
4 Saat Seçmeli olarak ders seçilecektir.
11. sınıfta 17 saat zorunlu dersler; Web tabanlı Uygulama Geliştirme (8 Saat), Mobil Uygulamalar (5 Saat), Grafik Canlandırma (4 Saat).
12 Saat Seçmeli derslerden veya Seçmeli Meslek Lisesi derslerinden seçilecektir.
12. sınıfta 7 saat meslek dersi seçmeli ders olarak seçilecektir.4 Saat Seçmeli derslerden seçilecektir.