Uygulama bilgisayar alanında kullanılan kısa terimler, kelimeler ve tanımlar içerir. Tüm bilgisayar kısaltma terimlerini İnternet olmadan bulabilirsiniz. Uygulama tamamen ücretsiz olarak sunulmaktadır. 5000'den fazla bilgisayar terimini içerir. Bilgisayar ve bilişim alanında kullanılan tüm kullanılan kısaltmaları sağlar. 

Uygulamayı indirmek için tıklayınız.

 Computer Acronyms Dictionary     Computer Acronyms Dictionary    Computer Acronyms Dictionary

 

     Projemizin amacı: Alzheimer hastaları gibi unutkan insanlara günlük ilaç kullanımlarını hatırlatmak için bir ilaç kutusu tasarladık.

İlaç Kutum Tanıtım Linki

Arduino ile tasarladığımız alarm ile çalışan ilaç kutusu projemiz

 

      Projemiz ile insanlar kullandıkları ilaçlarını zamanında alacaklar ve unutmayacaklardır. Projemiz aslında sadece unutkan insanlara değil her kesime hitap etmektedir. Sabah, Öğlen ve Akşam olmak üzere alarm kurulmakta ve her alarmda 3 farklı ilaç seçilmektedir. Alarm süresi geldiğinde istenilen ilaç kutuları açılmakta ve buzzer çalmaktadır. Bu şekilde günlük ilaçlarınızı almayı unutmazsınız.

     Projemiz için 3 çekmeceli bir kutu temin ettik. Alarm süresi geldiğinde kutuların açılması gerekmektedir. Kutuların açılması için ya biz piston gibi bir şey ile itecektik ya da kendiliğinden gerilen bir şeyi bırakacaktık. Bunun için kutuların kasası ile kutu arasına esnek lastik ip kullanarak ikinci seçeneği tercih ettik.  Bu sayede kutularımız zamanı geldiğinde kendiliğinden açılacaktır. 

Arduino ile tasarladığımız alarm ile çalışan ilaç kutusu projemiz 

      İlacımızı alıp kutuyu ittiğimizde kutunun arkasındaki servo motor yukarı doğru hareket edecek ve kutunun arkasındaki metal kısmı tutacak ve kutuyu tutacaktır.

Arduino ile tasarladığımız alarm ile çalışan ilaç kutusu projemiz 

      Kutunun ne zaman kapandığını anlamak için ise bir tane butonu kutunun arkasına koyduk. Butona basıldığında kutu kapandı şekilde algılanacak ve servo motor kapanacaktır.

      Projemizin amacı: Temizlik yaparken yerleri silmeyi daha kolay hale getirmek, fiziksel yıpranmayı azaltmak, kendimize ayırdığımız zamanı artırmak ve temizliği daha istekli yapmayı sağlamaktır. Aşağıdaki linkten öğrencilerimizin tanıtımını izleyebilirsiniz.

ROBOSİL Tanıtım Linki

Yer silme robotu

 

Malzemeler

1-Arduino UNO

2- Bluetooth Modülü

3- Tekli Röle Modülü

4- HP Yazıcı Motoru

5- Lipo Pil (Laptop bataryadan aldık)

6- Motor Sürücü Devresi

7- CD

8- Cırt

9- Temizlik Bezi

10- PC Fan

11- 2 Adet Motor

12- 2 Adet Tekerlek

13- Elektrik Kanalı

14- Ayakkabı Kutusu

15- Harddisk Motoru

16- Mesafe Sensörü

 

      Projemiz cep telefonu ile bluetooth üzeriden kontrol edilmektedir. İstenildiği zaman temizlik kısmı çalıştırılmaktadır.  Robotumuz iki mod olacak şekilde çalışmaktadır. İlk mod bizim kontrolümüz dahilinde istediğimiz yere götürebildiğimiz ve temizlik kısmını çalıştırabildiğimiz moddur. İkinci mod ise rastgele moddur. Bu modda ise robot rastgele hiçbir yere çarpmadan çalışmakta ve temizlik yapmaktadır. Bu modda çalıştırarak biz kendimize daha fazla zaman yaratmış oluruz. Robot kendisi her yeri gezerek temizleme işlemini yapacaktır.

      Projemiz için bir kasa belirlememiz gerekiyordu. Markette gördüğümüz ayakkabı kutusunun bizim çalışmamıza uygun olacağını düşünerek ilk iş olarak ayakkabı kutusunu aldık. Ayakkabı kutusunun içine devrelerimizi, pilimiz gibi her şeyi koyarak dışarıdan çarpmalardan dolayı bozulmaları da önlemiş olduk.

Yer temizleme robotu kutusu 

      Alt kısımda arka tekerlek ve motorları tutturmak için bir elektrik kanalı kullanmaya karar verdik. Elektrik kanalını motorlara uyacak şekilde maket bıçağı ile kestik.

Robosil tekerleklerin montesi için Elektrik kanalı  

 

       İnternette bulunan mini CNC dışında A5 kağıdına yazabilecek bir çizici yaptık.  Arduino kullanarak projemizi gerçekleştirdik. 

CNC Plotter( CNC Çizici ) A5 Boyutunda

 

   Proje içerisinde kullandıklarımız;

   1-      Arduino Uno

   2-      Breadbord

   3-      2 x ULN2003A Step Motor Kartı

   4-      2 x 28byj-48 step motor

   5-      Mekanik kısmın gerçekleştirilmesi için Sunta ve Yazıcı Parçaları.

   6-      9V 1A batarya.

 

    Projemizde 3 eksen olacak x,y ve z ekseni. X ekseni kağıdın yatayını, y ekseni kağıdın dikeyini ve z eksenini de kalemin aşağıya ve yukarıya inmesini kontrol edecektir. Projemiz için kullandığımız suntaları okulumuzda bulunan marangoz atölyesinde kestik. Motorlarımızın uçlarındaki plastikleri, dönmeyi sağlayan plastikleri ve demir milleri eski birkaç yazıcı üzerindeki millerden elde ettik.  3D yazıcı kullanarak parçaları standart olarak yapmadığım için mekanik kısım üzerinde pek durmayacağım. Daha çok takıldığım dikkat edilmesi gereken kısımlar üzerinde duracağım.

    Şimdi sistemin çalışmasından biraz bahsedelim.

    Arduino, motor sürücüleri, step motorlar ve harici batarya bağlantılarını yaptık. Önemli olan bir nokta Harici batarya ve Arduino (-) Kutup uçları ortak bağlanmalıdır.

    Arduino Uno kartımıza programımızı atıyoruz. Program açıkça porttan gelecek bilgileri alacak şekilde yazılmış.  Processing programı ile de GCode dosyamızı porttan Arduino Uno kartımıza gönderiyoruz. Processing programından gelen GCode Arduino Uno tarafından çözümleniyor ve koda göre Step motorlar sürülüyor. Buraya kadar her şey güzeldir. Şimdi sorun şuradadır. Gelen kod çizimden geliyor mesela 40*40 diyelim. Step motoru kaç tur döndüreceğiz. Step motoru nasıl süreceğiz(Yarım -Tam). Step motor bir defada kaç mm hareket ediyor. Her motor için bu değişecektir.

    Şimdi hesabına geçelim. İlk önce step motorunuzun bir tam turdaki adım sayısını bulacaksınız. İnternetten datasheet olarak aratıp motor bilgilerini bulabilirsiniz. 28byj-48 step motoru bir tam turda 32 adım atmaktadır. Datasheet içerisinde tam sürüldüğünde adım açısı 5,625/64 derece,  yarım sürüldüğünde adım açısı 11,25/32 derecedir.

    Benim motorum tam turunda 48 mm yer değiştiriyorsa bunu 360 derecede yapıyordur. Buradan 1mm de 7,2 derece yer değiştiği bulunur.  Yani 1mm de 7,2/(11,25/64) =42,5 adım çıkar. Yazılımdan her gelen 1mm için step motorun 42,5 adım atması gerekecektir. Bunu Arduino Uno içerisindeki koda belirteceğiz.

    Bunu kolay yoldan bulmak isterseniz rastgele bir değer verirsiniz. Çizim yaptırırsınız. Cetvel ile ölçerek doğru olana kadar değeri değiştirirsiniz. Hangisi kolay gelirse yapabilirsiniz. Ben teorik olarak hesapladım.

    Önemli bir nokta daha step motorun bağlantısı;

01090564
Bugün
Ay
Toplam
110
876
1090564

Your IP: 3.237.16.173
2023-06-03 07:02