İnternette bulunan mini CNC dışında A5 kağıdına yazabilecek bir çizici yaptık. Arduino kullanarak projemizi gerçekleştirdik.

Proje içerisinde kullandıklarımız;
1- Arduino Uno
2- Breadbord
3- 2 x ULN2003A Step Motor Kartı
4- 2 x 28byj-48 step motor
5- Mekanik kısmın gerçekleştirilmesi için Sunta ve Yazıcı Parçaları.
6- 9V 1A batarya.
Projemizde 3 eksen olacak x,y ve z ekseni. X ekseni kağıdın yatayını, y ekseni kağıdın dikeyini ve z eksenini de kalemin aşağıya ve yukarıya inmesini kontrol edecektir. Projemiz için kullandığımız suntaları okulumuzda bulunan marangoz atölyesinde kestik. Motorlarımızın uçlarındaki plastikleri, dönmeyi sağlayan plastikleri ve demir milleri eski birkaç yazıcı üzerindeki millerden elde ettik. 3D yazıcı kullanarak parçaları standart olarak yapmadığım için mekanik kısım üzerinde pek durmayacağım. Daha çok takıldığım dikkat edilmesi gereken kısımlar üzerinde duracağım.
Şimdi sistemin çalışmasından biraz bahsedelim.
Arduino, motor sürücüleri, step motorlar ve harici batarya bağlantılarını yaptık. Önemli olan bir nokta Harici batarya ve Arduino (-) Kutup uçları ortak bağlanmalıdır.
Arduino Uno kartımıza programımızı atıyoruz. Program açıkça porttan gelecek bilgileri alacak şekilde yazılmış. Processing programı ile de GCode dosyamızı porttan Arduino Uno kartımıza gönderiyoruz. Processing programından gelen GCode Arduino Uno tarafından çözümleniyor ve koda göre Step motorlar sürülüyor. Buraya kadar her şey güzeldir. Şimdi sorun şuradadır. Gelen kod çizimden geliyor mesela 40*40 diyelim. Step motoru kaç tur döndüreceğiz. Step motoru nasıl süreceğiz(Yarım -Tam). Step motor bir defada kaç mm hareket ediyor. Her motor için bu değişecektir.
Şimdi hesabına geçelim. İlk önce step motorunuzun bir tam turdaki adım sayısını bulacaksınız. İnternetten datasheet olarak aratıp motor bilgilerini bulabilirsiniz. 28byj-48 step motoru bir tam turda 32 adım atmaktadır. Datasheet içerisinde tam sürüldüğünde adım açısı 5,625/64 derece, yarım sürüldüğünde adım açısı 11,25/32 derecedir.
Benim motorum tam turunda 48 mm yer değiştiriyorsa bunu 360 derecede yapıyordur. Buradan 1mm de 7,2 derece yer değiştiği bulunur. Yani 1mm de 7,2/(11,25/64) =42,5 adım çıkar. Yazılımdan her gelen 1mm için step motorun 42,5 adım atması gerekecektir. Bunu Arduino Uno içerisindeki koda belirteceğiz.
Bunu kolay yoldan bulmak isterseniz rastgele bir değer verirsiniz. Çizim yaptırırsınız. Cetvel ile ölçerek doğru olana kadar değeri değiştirirsiniz. Hangisi kolay gelirse yapabilirsiniz. Ben teorik olarak hesapladım.
Önemli bir nokta daha step motorun bağlantısı;