Projemizin amacı: Alzheimer hastaları gibi unutkan insanlara günlük ilaç kullanımlarını hatırlatmak için bir ilaç kutusu tasarladık.
İlaç Kutum Tanıtım Linki
Projemiz ile insanlar kullandıkları ilaçlarını zamanında alacaklar ve unutmayacaklardır. Projemiz aslında sadece unutkan insanlara değil her kesime hitap etmektedir. Sabah, Öğlen ve Akşam olmak üzere alarm kurulmakta ve her alarmda 3 farklı ilaç seçilmektedir. Alarm süresi geldiğinde istenilen ilaç kutuları açılmakta ve buzzer çalmaktadır. Bu şekilde günlük ilaçlarınızı almayı unutmazsınız.
Projemiz için 3 çekmeceli bir kutu temin ettik. Alarm süresi geldiğinde kutuların açılması gerekmektedir. Kutuların açılması için ya biz piston gibi bir şey ile itecektik ya da kendiliğinden gerilen bir şeyi bırakacaktık. Bunun için kutuların kasası ile kutu arasına esnek lastik ip kullanarak ikinci seçeneği tercih ettik. Bu sayede kutularımız zamanı geldiğinde kendiliğinden açılacaktır.
İlacımızı alıp kutuyu ittiğimizde kutunun arkasındaki servo motor yukarı doğru hareket edecek ve kutunun arkasındaki metal kısmı tutacak ve kutuyu tutacaktır.
Kutunun ne zaman kapandığını anlamak için ise bir tane butonu kutunun arkasına koyduk. Butona basıldığında kutu kapandı şekilde algılanacak ve servo motor kapanacaktır.
Proje için 3 adet buton kullandık. 1. Buton menü seçimini diğer 2. Ve 3. Butonlarını da menüler arasında seçim yapmak için kullandık. Kutumuz açıldığında buzzer ötecek ve kapatıldığında buzzer kapanacak. RTC modülü ile gerçek zamanlı saat ayarlamak için kullandık. LCD ekran üzerinde de ayarlamaları ve alarmları göstermek için kullandık. Burada I2C LCD ekran kullandık. Çünkü Arduino Uno üzerindeki girişler yetmediği için bunu tercih ettik. 3 Adet seçim butonu, 3 adet RTC Modülü, 3 Adet Kutu butonu ve 3 Adet servo olmak üzere 12 adet dijital girişi kullandık. 1 Adet Buzzer ve 2 Adet de I2C 2x16 display için olmak üzere 3 adet de analog giriş kullandık. Yarını inşa et proje kiti kitabından ve kaynaklarımızdan yararlanarak elektronik devremizi tasarladık.
Yaptığımız projeyi kapalı bir sistem içinde olması için bir kutu bularak tüm parçalarımızı bu kutu içerine koymaya karar verdik. Öğretmenimizin de yardımıyla Breadbordu kullanmadan bu işlemi gerçekleştirdik. Devreyi breadbord üzerinden birer birer kutu içerisine taşıdık. +5V ve GND için tüm uçları birleştirdik ve birçok girişi tek yerde toplamış olduk.
Kutumuzun üzerini kaplayarak görselliği daha güzel hale getirdik.
DEVRE ŞEMASI
Devre çizim Fritzing dosyasını, Arduino dosyasını indirmek için tıklayınız